Előtte-utána: CV refaktorálás programozóknak + Interjú

Előtte-utána: CV refaktorálás programozóknak + Interjú

Egy programozó önéletrajza hever a billentyűzet mellett

A programozóknak széles körű készségekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a munkahelyükön lévő sokféle feladatot a legmagasabb szakmai színvonalon eltudják látni. A leghatékonyabb fejlesztők a tudást, a rátermettséget és a technikai eredményeket olyan másodlagos ( soft skill ) adottságokkal ötvözik, mint például a csapatban való munkavégzés és a másokkal való jó kommunikáció. Ezeknek az embereknek képesnek kell lenniük mindkét típusú készség bemutatására. Ez a cikk szemlélteti a szoftverfejlesztők legfontosabb talentumait, és azt, hogyan prezentálják ezeket kiválóan álláskereséskor egy életrajzban. Ehhez pedig Halmi Sándor önéletrajza lesz a “tesztalanyom”.


Ki ne ismerné az érzést, amikor munkahelyváltás avagy munkahelykeresés előtt állva frissítenünk kellene az önéletrajzunkat, motivációs levelünket, vagy az egész lényünket, de amikor le kellene ülni átszerkeszteni, kiemelni a fontosabb dolgokat, már akkor elfáradunk, amikor még csak azon gondolkozunk hol kellene kezdeni, hiszen annyiféle anyag van fent neten, hogy mikre figyeljünk és mikre nem, hogy elveszlik a lényeg a sok választási lehetőségben. Továbbá nem mindenkinek van kedve ezeknek a felületeknek a külsejét is szerkesztgetni, sokan pl. a minimalista dokumentumokra esküsznek. Én is egy ilyen egyszerű előtte és utána képet fogok festeni: egy programozó szürke és kissé átláthatatlan CV-jét fogom refaktorálni (feljavítani), és életre kelteni, de előtte ismerjétek meg kicsit őt is.

Zeneiskola után került az ELTE-re - rövid interjú

Halmi Sándor (továbbiakban Sanyeeee) egy olyan senior programozó aki az évek alatt a szakmai képességeit olyan szintre emelte, amire még ő maga sem gondolt amikor a zeneszerzés szakon tanult.

Mikor kezdtél el a programozás iránt érdeklődni?
Sanyeeee: “Sosem volt bennem, hogy ezzel akarok tudatosan foglalkozni. A zeneszerzés érdekelt igazán, de az nem az a szakma teljes egészében amiből főállásként meg lehet élni, legalábbis nagyon keveseknek sikerül szerintem. Ma már a zenét se gyertyalángnál, kottapapíron gépelünk, hanem laptoppal és programokkal is komponálunk. Szóval a gépek szeretete már akkor is megvolt bennem, de csak azután kezdtem el az ELTE Programtervező informatikus szakán gondolkozni, amikor nem tudtam jobb opciót.”

Nem féltél ettől az egyetemtől? Elég magasak itt az elvárások…
Sanyeeee: “Az ember nem fél olyantól szerintem amiről semmit nem tud. Nulla informatika tapasztalattal jelentkeztem az ELTE-re, kitaláltam, nem féltem attól amiről amúgy fogalmam se volt, hiszen akkor még nem voltak IT-s ismerőseim, akik felvilágosítottak volna az elvárásokról.”

Szóval az egyetem alatt tanultál meg programozni?
Sanyeeee: “Egyetem alatt, mellett, körül. 🙂 Az egyetem adott egy alapot, de autodidakta módon szedtem fel a tudást, egyéni megrendelésekre készítettem webes alkalmazásokat, weboldalakat, ezekből nagyon gyorsan és sokat tanultam.”

Mik a szakmai terveid az elkövetkezendő 5 évre?
Sanyeeee: “Oda akarom adni a lelkem egy vállalatnak. 😀 Meguntam most az egyéni vállalkozói létet, szeretnék újra egy fogaskerék része lenni, de a zeneszerzést is folytatom hobbiként.”

Több évet dolgozott nagy -és kisvállalatok világában is alkalmazottként és most egyéni vállalkozóként az utóbbi időben. Pár hete lépett ki újra a komfortzónájából és állt neki munkahelyet keresni, most éppen alkalmazottként szeretne újra dolgozni, annak minden előnyével együtt. Megkaptam az engedélyt tőle, hogy a magam stílusában cafatokra szedhessem a doksiját, amolyan építő jellegű kritikaként is egyben, ill amúgy is akartam írni erről, mert nagyon sokan IT-ban sem tudnak jól önéletrajzot szerkeszteni.

Egy programozó önéletrajza életre kel

CV ahogy kiment pár állásajánlatra:

Halmi Sanyi önéletrajza<figcaption class="wp-caption-text" id="caption-attachment-6361"> PDF BETÖLTÉSE </figcaption>

Alapvetően ez nem lenne rossz önéletrajz, hiszen nem kell minden önéletrajznak giccsesnek lennie, és tartalmazza a fontosabb infókat, iskolákat, munkahelyeket, van kép, nemi motiváció is lejön belőle, de amikor nekiállunk megírni – ha az csak egy Word dokumentum is – , akkor is úgy legyen felépítve, hogy ha valaki ránéz, ne legyen rá olyan késztetése, hogy be akarja egyből zárni.

Nyílván, nála ez nem feltétlen fordul elő, hiszen a szakmai tudása előtérben van még így is. Senkit nem fog érdekelni még az se, hogy nem átlátható teljesen, mert a tudását ki tudják hámozni, ill. azt is hogy milyen szinten áll ezekből. Viszont ha valamit lehet szebben is csinálni, miért ne tennénk? Adjunk esélyt annak hogy a felvételi folyamatoknál többször fogadják el a jelentkezésünket.

thetechresume.com<figcaption class="wp-caption-text" id="caption-attachment-6367">thetechresume.com: Tipikus munkaerő-felvételi folyamat egy nagy, jól ismert technológiai cégnél. A tényleges folyamatok és a számok szerepkörönként, vállalatonként változnak.</figcaption>

Ami szerintem nem jó, hogy:
  • ebben az önéletrajzban összefolynak a dolgok, nincs benne struktúra, az e-mail cím nem professzionális, a fotó nem arckép, a lényegesebb infók vannak hátrébb sorolva.
  • a szakmai tapasztalatnak előre kell kerülnie, megelőzve a tanulmányokat,
    mert ezt látják egyből ha megnyitják a CV-t.
  • továbbá olyan angol szavakat is használ Sanyeeee, amiket lehetne magyarul használni benne, mert nem szakszavak.
  • az évszámok mellé kellene kerüljön a munkáltató neve, és nem kellene mondatokban elbeszélni a feladatokat, simán elég lenne felsorolás a munkáról. Átláthatóbb lenne mint egy a folyó szöveg.
Milyen a jól struktúrált önéletrajz?
  • legyen nagyjából szellős, logikailag felépített. A neve ne az legyen hogy adatok.docx, hanem cv_magyar_nev_2022.docx és ezt exportáljuk ki pdf-be és azt küldjük ki, mert az nem fog összecsúszni senkinél.
  • felül, vagy oldalt kapcsolati adatok, név, gmail-es e-mail cím, lehetőleg a sajatnev@gmail[pont]com és ne sanyeeee.[hidden]@gmail.com, mert ez egy steam-es account-hoz elmegy a CSGO - KODIAK években de egy életrajzban ez nem túl professzionális, de még határeset. Pár szóban lehet bemutatkozó szöveg a kapcsolati adatok fölé vagy alá vagy mellé, de ez elhagyható, mert motivációs levelet úgyis írunk álatlában. De ha nem akarunk még motivációs levéllel is bajlódni, akkor mehet az önéletrajz összefoglalója is bele, ami egy rövid bekezdés, amely leírja kulcsfontosságú képesítéseket és készségeket. Az IT versenyterületen a munkafelvételi vezetők számtalan önéletrajzot fognak elolvasni hasonló készségekkel rendelkező jelöltektől. A jól megírt önéletrajz-összefoglaló segít kitűnni a versenytársak közül, és azonnal felfigyelnek ránk.
  • egy fotó, amiben nem South Park-os pólóban vagyunk, hacsak nem a Google-höz jelentkezünk, de az a legjobb ha csak sima arckép van benne, azzal nem lőhetünk mellé. A fotó előlnézeti legyen, nem féloldalas, nem csücsörítős, nem vicsorítós, hanem szimpla előlnézeti kép, amiben persze nyugodtan mosolyoghatunk, mert az nem tilos.
  • a legfontosabb: a CV-t nem tanulmányokkal kezdjük, hanem azzal, ami a munkáltató szempontjából lényegesebb, ez esetben mindig a munkatapasztalat számít, az ott végzett munka és az ottani fejlődésünk.
  • ha magyar nyelvű, akkor magyarul írjuk ki, pl. frontend webfejlesztő, ne az legyen hogy frontend developer, zárójelbe vagy elé mehet hogy trainee, vagy junior, senior, nyilván ezek elfogadottak a már kialakult hunglish szavak miatt, de amit értelmesen magyarul ki lehet írni, az menjen magyarul. Viszont technológiai kulcsszavaknál, ha lehet maradjunk az angolnál.
  • munkatapasztalat: Legutolsó munkatapasztalattól a legelsőig haladjunk (tehát mindig az előző munkahely van elől) és nem elég csak a pozíció, azért biztosan csináltunk ott valami olyan dolgot amit szerettünk, amire büszkék voltunk, vagy esetleg újat tanultunk. Pár szóban ki lehet fejteni, felsorolással a fontosabb tevékenységeinket. Max. csak akkor nem kell feltétlen, ha már annyira profik vagyunk, hogy van 5 éves X fejlesztői, webfejlesztői múltunk egy olyan cégnél, ami által első látásra sem vonja senki kétségbe a szakmaiasságunkat. Vagy ha már xxx-en felül vagyunk, akkor esetleg több munkatapasztalattal rendelkezünk. Akkor elég pár sor is.
  • az irreleváns munkatapasztalatokat helykitöltés miatt bele lehet írni, de ezt elég pozícióval jelölni, mivel ez amúgy senkit nem fog érdekelni egy IT állásnál.
  • pl: Pozízió: Webfejlesztő
    Munkahely: Cégnév, Helység, Mettől - Meddig (évszám elég)
    Feladatok: - egyedi fejlesztésű oldalak fejlesztése
    Használt tecnológiák: HTML5, CSS3, Symfony, Php, Javascript, Vue.js …
    Pozízió: Webfejlesztő Munkahely: Cégnév, Helység, Mettől - Meddig (évszám elég)
    Feladatok: - CMS-el való oldalak buildelése
    Használt tecnológiák: HTML5, CSS3, JQuery, WordPress …
    Pozízió: IT SUPPORT Munkahely: Cégnév, Helység, Mettől - Meddig (évszám elég)
    Tanulmányok: Iskolai végzettség Iskola neve, Helye Mettől - Meddig (évszám elég)
    Tanfolyamok, tréningek, mentor programok szintén mehetnek a tanulmányokhoz, nem feltétlen kell szétszedni.
  • ezekhez részletesen leírni miket tanultunk, avagy a folyamatban lévő tanulmányaink, ami épp releváns. Ha van sok iskolai végzettségünk (egyetem, okj, tanfolyam), akkor nem kell részletesen kifejteni a marginális iskolákat sem. Pl. nekem van CNC képzettségem, meg van Oktatási asszisztens, de ezt csak felsorolással tettem bele a sajátomba.
  • számítástechnikai ismeretek, vagy Informatikai készségek: - ide mehet minden felsorolással, ami technológiát és nyelvet tanultunk és azoknak a szintjei. A legjobb az, ha ez alatt van egy külön rész a nyelveknek, és külön rész a technológiáknak és az egyéb IT ismereteknek.
  • nyelvismeret, egyéb képzettség: - nyelveknél legyen egyértelmű a színt, és valósat írjunk be, mert ez az állásinterjún úgy is kiderül. pl..: Angol – B2 (Pre-Intermediate) nyelvvizsga nélküli; Ide jöhet esetleg olyan szakmai képzettség is, ami nem IT, de fontos lehet egy soft skill bemutatásához.
  • személyiség, érdeklődés: - PL. informatika, angol, szociológia, kultúra, irodalom; - ebből kb ennyi elég is. Nem kell kifejteni, mert szóban majd elmondjuk ha megkérdezik.

Formázási követelmények:

  • Balra igazitott, mivel balról jobbra olvasunk.
  • Önéletrajz: + Név (Cimsor 1 ).,
  • Alcímek: pl. Tanulmányok, Munkatapasztalatok (Címsor 2) Pozíció (Címsor 3) Cégnév: (Cimsor 4).,
  • felsorolások: ha pontozott, akkor mindenhol pontozott legyen.
  • 11-12-14-es Arial vagy Calibri, Roboto betűtípus kiváló, és ha felfelé megyünk akkor 2pt-vel növeljük a címsorokat.
  • A margókra figyeljünk, ott kezdődjön minden címsor ahol az első, ott kezdődjön minden felsorolás ahol a többi.
  • Keltezés pedig, ez mutatja hogy friss az életrajzunk, és foglalkoztunk vele.
Ami ne legyen benne

Láttam már sajnos olyan leírást, hogy megtalálható volt a GYIK az önéletrajzban. Hogy mi? 🙂

Nem írunk bele olyat, hogy:

  • GYIK, mert ez nem egy alkalmazás, ahova szükséges a gyakori kérdések rész.
  • vezető ennél a Kft-nél, max ha ténylegesen vezetők voltunk, de ha már irodai munka stb. beletartozik, akkor a munkakör tényleges megnevezése Irodavezető, és alá a cégnév, és a hely.
    Ha pedig egyéni vállalkozásban webshop-ot üzemeltetsz, akkor sem elég annyi, hogy Egyéni vállalkozó, hanem Senior web üzemeltető - Egyéni vállalkozás.

A szerkesztett CV a tanácsaim alapján:

Halmi Sanyi új önéletrajza<figcaption class="wp-caption-text" id="caption-attachment-6361"> 1-es típus: PDF BETÖLTÉSE </figcaption>

Halmi Sanyi új önéletrajza<figcaption class="wp-caption-text" id="caption-attachment-6361"> 2-es típus: PDF BETÖLTÉSE </figcaption>

1-es típus: a fentiek alapján, megszerkesztettem az új kinézetet a cv-template.com-al. Elmentettem sablonként, amelyet bármikor tudnék szerkeszteni a jövőben. A munkatapasztalatok jobban ki lettek emelve, a készségek sokkal átláthatóbbak lettek. Ha valakinek ez giccses még, akkor a színeket ki lehetne venni, és akkor máris minimalistábbat kapnánk, de én szeretem a zöld színt és az oldalsávos elrendezést.

2-es típus: Figmával készült, egyszerűbb, 1 oldalra kifér, mivel Figmával egyszerübb mozgatni az elemeket. Az első inkább ügynökségekhez, a második meg igazából bárhova. A végeredmény szerintem magáért beszél. Ilyen pdf-eket szívesebben olvasok mint, itt-ott elcsúszott Word doksikat.

Egyébként a cv-template.com-on össze lehet kattingatni az elemeket és elmenteni, és pdf-ben kiexportálni. Ill. ezen az oldalon is találhatunk ingyenes sablonokat: gelements.net: 50 ingyenes önéletrajz sablon és Figmával is készíthetünk ilyen sablont.

Ha már egy macskának is sikerül

Pierre cica önéletrajzával

Pierre egy olyan cicus, aki imádja az office-ok tereit, szeret henyélni irodaházakban. Egy állatmentő alapítvány cicája volt, (Tony LaRussa’s Animal Rescue Foundation) akik segítségével ‘keresett’ magának új (állást) otthont. 🙂 Feltették a pozitív készségeit LinkedIn-re, és összeraktak neki egy elég szuper önéletrajzot, amivel végül gazdit is talált magának. - mondta el Joan Morris újságíró 2012-ben megjelent cikkje után.

Egy jól összerakott önéletrajz után, megszerkeszthetjük a LinkedIn, Github profilunkat is, és ha még van energiánk egy portfólió oldalt is összerakhatunk, melyen a referenciáink is szerepelnek.

Ez a cikk egyfajta kis motiváció, hogy nekiálljunk összerakni az imidzsünket, hiszen fontos az első benyomás a munkáltatók felé. Nem leszünk kevesebbek azzal ha figyelünk a fentiekre. 🙂 Mától Sanyeeee már az új CV boldog tulajdonosa, aki gőzerővel keresheti nyugodtabb lelkiismerettel az új munkahelyét.


Szerző: Zsena

Felhasznált szakirodalom:

comments powered by Disqus