Janoszen

Az SQL injectionről egyszerűen

Ha régóta fejlesztesz, ez a téma valószínűleg a könyöködön jön ki. De épp a mai nap kaptam egy fájlt amiben egy egyetemi oktató által írt program volt és igen, 2016-ban volt benne SQL injection sebezhetőség. Úgyhogy szomorú, de beszélnünk kell róla.

Nézzük az alapokat. Adott egy SQL lekérdezés, ami az adatbázisból kikeres egy felhasználónév-jelszó párost:

1
2
3
4
5
6
7
8
SELECT
  id
FROM
  users
WHERE
  username="janoszen"
  AND
  password="almafa"

Abba most ne menjünk bele, hogy mennyire rossz ötlet jelszavakat plaintextben tárolni, az egyetemisták kedvéért most ettől eltekintünk. Ha jelszavakat tárolsz, van erről egy dedikált cikkünk ami kötelező olvasmány.

A fenti példában a felhasználónév és a jelszó a felhasználótól jön, például egy webes űrlapból. Mi történik, ha most a jelszó helyett azt ütjük be, hogy " OR 1=1 --? Ez lesz az előző lekérdezésből:

1
2
3
4
5
6
7
8
SELECT
  id
FROM
  users
WHERE
  username="janoszen"
  AND
  password="<ins>" OR 1=1 --</ins>"

Gyakorlatilag jelszó nélkül be tudtam jelentkezni, ami elég komoly probléma. A bejelentkezésen kívül ez a technika adatlopásra, sőt, törlésre is használható.

Védekezzünk a bemeneten! (ne)

Egy kezdő programozó ösztönös reakciója erre az, hogy „tiltsuk meg a felhasználónak az illegális karaktereket!” Az az szűrjük meg a felhasználótól érkező bemenetet úgy, hogy abban semmilyen veszélyes karakter ne fordulhasson elő. Ennek hatására születnek aztán az ilyen kódok:

1
2
3
function sanitize($value) {
    return htmlentities(strip_tags(stripslashes($value)));
}

Vagyis keressük meg az adott programnyelvben az összes szűrő függvényt, csapjuk őket egymás mögé véletlenszerű sorrendben és majd úgy jó lesz. Amellett, hogy ez nem 100%-os megoldás, van néhány kellemetlen mellékhatása, például az, hogy a beadott tartalomból hiányozni fog az összes < és >, illetve az összes adatunk HTML-re kódolva kerül tárolásra, ami nem feltétlenül ideális.

Oké, mondja a kezdő, közelítsük meg egy kicsit racionálisabban. Használjuk csak egy olyan függvényt ami minden " jel elé betesz egy visszaper jelet. (\"). Így már minden rendben, ugye? Hiszen a kód ezután így néz ki:

1
2
3
4
5
6
7
8
SELECT
  id
FROM
  users
WHERE
  username="janoszen"
  AND
  password="\" OR 1=1 --"

*Sóhaj*. Sajnos ez sem elég. Beszélgessünk kicsit karakterkódolásról. Remélhetőleg ha eljutottál idáig a programozásban, akkor tudod, hogy egy byte 8 bit és a karaktereket klasszikusan 8 biten tároltuk. Sajnos 8 bit nem elég a világ összes karakterére, ezért az elején a 8 bit kiosztása karakterkódolásonként különbözőképpen értelmezték. Vagyis ami ISO-8859-2 (Kelet-európai) kódolásban az Ő, az ISO-8859-3 (Dél-európai) kódolásban Ġ. Ahogy aztán egyre globalizálódtunk, ez a megoldás sem volt megfelelő, új technológiára volt szükség. Így született a unicode (UTF-8, UTF-16, stb), ami már nem 8 biten tárolja a karaktereket. Vagyis a korábbi, 8 biten működő függvényeink egy unicode karakterkódolású szövegen már nem megfelelőek.

Nem fárasztalak a részletekkel, a lényeg az, hogy a házi tákolású védelmi függvényeket érdemes messzemenően elkerülni, hiszen jó eséllyel nem követed napi szinten az adatbázisok fejlődését, nem fogod tudni, hogy milyen SQL injectionnel kapcsolatos változások jelennek meg.

Védekezzünk az SQL lekérdezésnél!

Miért is használnánk tákolt megoldásokat, ha az összes modern adatbáziskezelő függvénykönyvtár biztosít beépített megoldást a probléma megoldására? Ez a megoldás különböző formákban jelenik meg, de gyakorlatilag minden függvénykönyvtár biztosít megoldást a legbiztonságosabb módszerre, a prepared statementek használatára.

Ezek körülbelül így néznek ki:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
$sql = 'SELECT
  id
FROM
  users
WHERE
  username=?
  AND
  password=?';
sql_query($sql, ['janoszen', 'almafa']);

A konkrét megvalósítás természetesen programnyelvtől és adatbázis kezelő könyvtártól függ, de itt mindössze annyi történik, hogy a kérdőjeleket az SQL kezelő motor biztonságos módon helyettesíti a tömbben átadott adatokkal.

Ha eddig eljutottál, ezeket a megoldásokat jó eséllyel megtalálod saját magad is, de álljon itt néhány példa hogy hogyan lehet prepared statementeket használni különböző nyelvekben:

Alternatívák (ne)

Sok függvénykönyvtár, így például a PHP MySQLi fel fog kínálni olyan megoldást is, amivel egy menetben össze lehet építeni az SQL queryt, például így:

1
2
3
4
5
6
7
8
$sql = 'SELECT
  id
FROM
  users
WHERE
  username="' . $db->escape('janoszen') . '"
  AND
  password="' . $db->escape('almafa') . '"';

Ezt azonban két okból is érdemes elkerülni. Egyrészt ennél a megoldásnál az adatbáziskezelő függvénykönyvtárnak tudnia kell, hogy az adataid milyen karakterkódolásban vannak. Másrészt, és ez a nagyobb probléma, el fogod felejteni.

PHP-ban például a CodeIgniter framework javasolja ezt a fajta megoldást. Miután ezt minden egyes querynél el kell követni, talán nem is meglepő, hogy szinte minden CI projekt amit eddig láttam tartalmazott legalább 3-4 SQL injection sebezhetőséget.

Az emberi figyelmetlenség és lustaság hatalmas, rengetegen a legkisebb ellenállás irányába mennek, így érdemes a legkisebb ellenállás irányát úgy kialakítani, hogy az legyen a biztonságos.

Összefoglaló

Az SQL injectionök elleni védelem hihetetlenül könnyű prepared statementek használatával. Használjuk őket! 2016-ban ennek a biztonsági hibának nem is szabadna léteznie.

comments powered by Disqus