Janoszen

Transzparencia a fizetésekben?

Transzparencia a fizetésekben?

Az IT közösségben sokszor felmerül egy-egy álláshirdetés kapcsán az az aggály, hogy a hirdető cég nem adja meg a várható fizetést, vagy fizetési sávot, a munkavállalói fizetéseket pedig szokás üzleti titokként kezelni. Hogy bemutassunk egy alternatív modellt a fizetéseket illetően, felkértük Szekeres Pétert, a Neticle Technologies ügyvezetőjét egy interjúra.

Sok munkáltató előírja a munkavállalóknak a fizetésük titokban tartását, hogy elkerüljék a bérfeszültségeket. Hogyan működik ez nálatok?
Nagyon büszke vagyok a transzparenciára a Neticle-nél. Itthon elsőként vezettük be, hogy nálunk a csapaton belül teljesen publikusak a fizetések mindenki számára. Ez nagyon sok előnnyel jár, ugyanakkor az egyszerű szabályokat egyetlen táblázatban kezeljük. Vannak munkakörbeli és szenioritás szerinti kategóriák (például junior elemző, senior webfejlesztő), és rájuk azonos szabályok vonatkoznak. Ezek a bérek 6 havonta növekednek egy fix összeggel. Emellett minden feladatkörhöz tartozik teljesítmény alapú jutalék rendszer is, amit mindig az előző hónap alapján számolunk ki, így közvetlenül tudjuk jutalmazni a jó teljesítményeket.

Miért döntöttetek emellett a rendszer mellett?
A fizetések publikussá tételével azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy nálunk cél a fair bérek adása, de ez nem lehet a fő motiváció a Neticle-nél. Nem szeretnénk, hogy valaki a jó fizetés miatt akarjon csak nálunk dolgozni. Itt a tanulás, fejlődés, problémamegoldás, a közös kihívások és a csapatkultúra legyenek vonzóak. Ilyenek vagyunk mi is, és ilyen emberekkel szeretnénk együtt lenni és dolgozni nap mint nap. Emellett a fizetésekből az is látszik, hogy nincs nagyságrendi szakadék a menedzsment és más feladatkörök között, hiszen minden feladatkör fontos része az egésznek. A rendszer garantálja, hogy a női fizetések ne legyenek mások mint a férfiaké, és az is fontos, hogy nem a bértárgyalás alatti tökösség dönti el, hogy valaki mennyit fog keresni.

Más cégek a bérfeszültségek miatt döntenek a titkosítás miatt. Nálatok vannak bérfeszültségek abból, hogy mindenki ismeri a másik fizetését?
Nincsenek. Feszültség abból fakad, ha valakinek problémája van saját maga vagy mások fizetésével. Igazságtalannak vagy méltatlannak érzi valamiért. Egy olyan csapatban, ahol természetes dolog beszélni a fizetésekről, nagyon könnyen meg lehet oldani a kapcsolódó problémákat. Nem tabutéma, nem kell elfojtani. Többször is volt már, hogy valaki a csapatból jelezte, hogy fairebb lenne, ha itt és itt változtatnánk. Az igazán jó ebben az, hogy nem is a saját fizetésükről volt szó, hanem másoknak javasoltak extra ösztönzőket. Természetesen finomhangoltuk a fizetési rendszert már többször is.

Ha most valaki felvételizik hozzátok, előre megmondjátok, hogy milyen rendszer szerint kerül kiszámításra a fizetése? Kiírjátok az álláshirdetésbe?
Az álláshirdetésbe nem írjuk ki, mert nem akarjuk, hogy mások a mi fizetéseinkkel foglalkozzanak. Ez felesleges visszajelzéseket okozna, a fizetésekről a csapat visszajelzései a legfontosabbak, ezt tudatosan ki is kérjük negyedévente. Ha valakivel személyesen interjúzunk, ott már kendőzetlenül mesélünk a Neticle-ről, a terveinkről, az elvárásainkról és a fizetésről. Bértárgyalás nincs, de beszélünk a fizetésnövekedési szabályokról. Nem lenne fair, ha az új emberre nem azok a szabályok vonatkoznának mint a csapat többi részére.

Ajánlanád-e más cégeknek, hogy hasonló rendszert vezessenek be? Milyen cégeknek?
Igen, mindenképp ajánlom, nálunk nagyon sokat erősített a csapaton, és szuper érzés, hogy természetes része lett a kultúránknak. De nem minden cégnek ajánlom. Ahol nem indokolhatóak a fizetésbeli különbségek, irreálisan nagy különbségek vannak, főleg hasonló feladatkörök között, ott előbb ezeket fel kell oldani. Elkötelezett menedzsment kell hozzá, akik bevezetés előtt, alatt és után kendőzetlenül kommunikálnak erről a csapattal. Transzparens fizetésekhez transzparens és őszinte szervezeti kultúra kell.

Ha valaki nálatok szeretne dolgozni, többet szeretne megtudni rólatok, hol nézhet utána a Neticle-nek?
Igyekszünk magunkról sokat mesélni, szóval a Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/neticle) vagy egyszerű guglizással sokat meg lehet tudni rólunk. Mindig nyitottak vagyunk a törekvő és motivált emberekre, igyekszünk megadni a lehetőséget, szóval a weboldalunkon mindig kinn vannak a kiemelt nyitott pozíciók, amúgy meg a [email protected] bárki írhat, aki szívesen dolgozna velünk. Mindenkinek 2 napon belül visszajelzünk, hogy látunk-e esélyt a közös munkára.

Köszönjük szépen az idődet.

A transzparencia jegyében: az interjú szerzője 2015-ig a Neticle társtulajdonosa és alapító tagja volt.

comments powered by Disqus