Tacsiazuma
Tacsiazuma A letscode.hu alapitója, több, mint egy évtized fejlesztői tapasztalattal. Neovim függő hobbi pilóta.

PHP – A kezdetek

A PHP egy általános szerveroldali szkriptnyelv, ami tökéletes dinamikus weboldalak készítéséhez.

Miért pont a PHP?

Ha valaki a webfejlesztés sötét bugyraiba kíván ereszkedni, akkor több eszköz is rendelkezésére áll-e célra. Ezen eszközök egyike a PHP, mely viszonylag könnyen megtanulható, ezáltal komolyabb előképzettség nélkül is lehet benne korán eredményeket elérni.

A kérdés az, hogy milyet.

A legtöbb, nem PHP fejlesztő igencsak megveti a PHP nyelvet, ugyanis ez a lazaság sok olyan kódot eredményezett, ami sokak szemét sérti. Biztonsági szempontból az internet a programnyelvek Mordorja, mivel rengeteg ponton elbukhat a történet és az unatkozó tizenévesek sem restek, hogy random módon teszteljék a lehetséges biztonsági réseket. A probléma ott volt, hogy ebbe a veszélyekkel teli környezetbe kerültek ki olyan kódok, amiket még bőven egy sandboxban kellett volna próbálgatni. Félreértés ne essék, senkit nem akarok lebeszélni a nyelv elsajátításáról, csupán szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az interneten ólálkodók nem válogatnak.

Hogy egy példával szolgáljak: Mikor élesbe kihelyeztem a szerveremet, a frameworkömben volt egy statisztikai script, amit feltuningoltam, így logolta az egyes lekérdezések környezeti változóit. Amikor felkerült a netre a shellshock nevű biztonsági rés, rá pár órára már több oldalról is bepróbálkoztak nálam az adott useragent stringel. Arról nem is beszélve, hogy mielőtt átállítottam az SSH-m portját, a fail2ban nevű program logjába 5 percenként kerültek új bejegyzések, valamint végigjárták az összes lehetséges wordpress config/setup és hasonló fájlt.

Tehát akkor mégis miért választanánk ezt a nyelvet? Mert a világ vezető weboldalai is ezen a nyelven futnak, valamint a webszerverek döntő többsége mind a mai napig PHP-t futtat, ezért a PHP fejlesztőkre még sokáig szükség lesz.

Mire lesz szükségünk ahhoz, hogy nekiessünk?

Mivel ez egy szerveroldali nyelv, ezért egy webszervert kell fellőni hozzá. Ez a webszerver esetünkben az Apache lesz. Hozzá fognak beérkezni a HTTP kérések, és ő fogja továbbítani azt a PHP-nek feldolgozásra, majd visszaadja a generált kimenetet. A PHP pedig a MySQL adatbázissal lesz kapcsolatban. Léteznek egyéb webszerver és NoSQL megoldások is, de azoknak a tárgyalása nem fér e poszt kereteibe.

A legegyszerűbb megoldást ezen hármasra Windows környezetben az XAMPP stack nyújtja ( Linux környezetben pedig a LAMPP). Ennek telepítését és konfigurálását a következő posztban taglalnám.

comments powered by Disqus